Hipnoza ni nič magičnega ali nadnaravnega.

Genetske raziskave o hipnozi kažejo, da imamo vrojeno sposobnost za razvijanje transa, nevroznanstvena odkritja pa so zmanjšala nekatere predsodke in magične predstave, saj so o mehanizmih delovanja in učinkih hipnoze prepričala tudi mnoge somatsko orientirane terapevte. V Belgiji bodo pod hipnozo kmalu operirali deset tisočega pacienta.

Več o hipnotskih fenomenih v vsakdanjem življenju, uporabi hipnoze v medicini, šolstvu in psihoterapiji si lahko preberete v tem članku.

Hipnoza je že dolgo nazaj prerasla mistično razumevanje, saj se po vsem svetu znanstveno in empirično raziskuje. Več o tem kaj hipnoza je, preberite tukaj. Kljub temu Hipnozo že od samega začetka spremljajo zmotna prepričanja in miti. Odgovor na najpogostejše si lahko preberete spodaj.

 • Mit št.1 – Hipnotizerji imajo posebne moči

  Gre za mit, ki je nastal na osnovi hollywoodskih filmov, cirkuških predstav in odrske hipnoze, namenjene predvsem zabavi občinstva. Prav odrski hipnotizerji, ki so praviloma laiki samouki in čarodeji, namreč ta mit izkoriščajo, (in ga s tem še jačajo), da ustvarijo občutek »nadnaravne moči«.

  Pri medicinski hipnozi pa izkušeni in strokovno usposobljeni terapevti ustvarjamo okoliščine, v katerih klienti lažje razvijejo hipnozo in s tem najdejo rešitve za svoje težave.

  Pomembno pa je, da hipnotično stanje čim bolj pravilno uporabimo za pomoč, ki jo potrebuje klient.
  Na žalost pa se pojavlja v zadnjem času v Sloveniji veliko laičnih hipnotizerjev-hipnoterapevtov, ki jim ob pomanjkanju medicinskih, psiholoških in psihoterapevtskih predznanj manjka tudi etičnost.

 • Mit št. 2 – Hipnoza deluje samo na določeno vrsto ljudi

  To ne drži. Res je sicer, da je hipnoza za nekatere bolj uporabna, toda največ je odvisno od volje, motivacije in sposobnosti koncentracije. Vsakdo je namreč do določene mere sugestibilen, bolj kot smo za nekaj zainteresirani, bolj kot si nekaj želimo, bolj smo tudi odprti za prejem le tega. Enako je s hipnozo. Če želite, da bo delovala in jo sprejmete, boste lahko tudi sprejeli njene pozitivne učinke.

 • Mit št. 3 – Ljudje, ki se pustijo hipnotizirati, so šibkega duha

  Pravzaprav je ravno obratno.

  Tisti, ki imajo veliko sposobnost koncentracije in imaginacije, so bolj dovzetni za hipnozo. Lažje gredo v hipnozo in dalj časa ostanejo notri. Vsi smo torej dovzetni za hipnozo, je pa vprašanje, v kolikšni meri.

  Pri hipnozi gre za naravno sposobnost, da se odzovemo na nove ideje. To sposobnost pa imamo vsi. Hipnoza tudi ni nekaj kar hipnotizer “naredi” klientu, ampak stanje, ki ga klient razvije znotraj sebe.
  Hipnotizer ustvarja okoliščine, da se to lažje zgodi.

 • Mit št. 4 – Ko se nahajamo v hipnozi, se lahko zgodi nekaj proti naši volji

  To ne drži. Ljudje ne morejo in ne bodo storili ničesar proti njihovi volji oziroma proti njihovim vrednotam. Prav tako ni mogoče hipnotizirati ljudi, če si tega ne želijo oz. nočejo. Raziskave kažejo, da tistega, kar ne bi naredili v budnem stanju, ne bi naredili niti v hipnozi. Hipnoterapevt lahko na klienta/ko vpliva samo toliko, kot on/ona sama želi in dovoli. V hipnozi prevladujejo vaša moralna, verska, etična in druga načela!

 • Mit št. 5 – Hipnoza lahko škodi vašemu zdravju

  To ne drži.

  Medicinska hipnoza je znanstveno priznana. Podprta je z številnimi na dokazih temelječimi raziskavami. Kot metodo zdravljenja jo priznavajo zdravniške organizacije po svetu in v Sloveniji.

  Varno jo je mogoče uporabiti pri širokem spektru medicinskih bolezni, če terapijo izvaja usposobljen (ne laičen) terapevt.

  Ni pa primerna za ljudi s srčnimi obolenji, epilepsijo, hudo astmo in psihozo.

 • Mit št. 6 – Če bom hipnotiziran se mogoče ne bom “zbudil” iz hipnoze

  Res je! Iz hipnoze se ne moreš zbuditi, ker hipnoza ni spanje 🙂 Oseba v hipnozi mogoče res izgleda kot da spi, vendar se zaveda in sliši vse, kar se okrog nje dogaja. Nihče se ni nikdar „zataknil“ v hipnozi. Če »hipnotizer« preneha govoriti, bo oseba sama prišla nazaj. Če bi prišlo do kakršnekoli nevarnosti ali nuje, da se “prebudi” iz hipnoze, je dovolj, da oseba enostavno odpre oči, se pretegne ali prične govoriti. Vsak lahko doživlja hipnozo drugače, najhujša stvar, ki se lahko zgodi pa je padec v spanje, iz katerega se zbudite po 5-10 minutah na naraven način. Nekateri ljudje uporabljajo hipnozo celo kot »most« za spanje.

 • Mit št. 7 – V hipnozi spimo, ali pa smo nezavestni

  Hipnoza izhaja iz besede Hypnos, ime grškega boga spanja in oseba, ki je v hipnotičnem transu, res spominja na stanje spanja, vendar pa je v resnici v zelo budnem, posebno fokusiranem stanju.V hipnozi ne spimo in nismo nezavestni, temveč se zavedamo vsega dogajanja okoli nas.Hipnoza in spanje sta tako povsem različni stanji. Včasih vmes zaspimo, kar pa ne predstavlja težave, hipnoterapija vseeno deluje.

 • Mit št. 8 - Hipnoza je nevarna in je hudičevo delo

  Terapevtska hipnoza je daleč od mistike. Hipnotični trans je pravzaprav zelo naravno stanje, v katerem se vsak izmed nas znajde vsaj nekajkrat v dnevu. Hipnoza sama po sebi ne zdravi in nima posebne moči. Danes lahko nevroznanost to potrdi in razloži, včasih pa je bilo to dogajanje zavito v meglo mističnosti.
  Hipnoterapevt vam ne more »vsaditi« nečesa, kar se ne sklada z njegovo temeljno naravo. Pomembna sta predvsem motiv in cilj klienta. Etika vsakega hipnoterapevta zavezuje, da spreminja le tisto, za kar dobi dovoljenje.

 • Mit št. 9 - Nikoli še nisem bil v hipnozi

  Dejstvo: Hipnoza je normalen, naraven, znanstveno razložljiv pojav in nima nič skupnega z magijo, kot so včasih verjeli.
  Hipnoza (trans) je naravno stanje, ki se pojavlja večkrat dnevno. Nastopi ob zatopljenosti v knjigo ali televizijo, med vožnjo po monotoni avtocesti, ko posameznik pozabi vse okoli sebe ali izgubi občutek za čas, med gledanjem v ogenj, ko neka pesem posameznika spomni na nek pretekli čas in se čustva povrnejo itd.

 • Mit št. 10 - Moral bom početi sramotne stvari, lajati kot pes in podobno

  To predpostavko si ljudje ustvarijo glede na videne stvari v različnih filmih ali videnih predstavah odrske hipnoze.
  Gre za šov, kjer se ljudje prostovoljno javijo, da bodo nastopali na odru in se popolnoma sami odločijo, da bodo počeli smešne stvari. Ponavadi se kasneje izgovorijo na to, da so itak bili hipnotizirani.

  Hipnoterapija je resen proces samo-izboljšanja, ne zabave.
  Vsaka hipnoza je avtohipnoza, terapevt pacienta samo vodi skozi cel proces.

 • Mit št. 11 - Hipnotizer bo imel kontrolo nad mojim umom

  Nihče ne more kontrolirati vašega uma, če mu tega ne dovolite. Klient ima pri hipnozi popoln nazor in sam določa, kako globoko se bo podal. Vaš hipnoterapevt vam bo dal samo tiste “sugestije”, ki jih boste želeli, o njih se pogovorite v uvodnem intervjuju s terapevtom (pred-hipnotični pogovor). Če boste slišali sugestijo s katero se ne strinjate ali ne razumete, jo bo vaša podzavest enostavno ignorirala.

  Zato pri kadilcu, ki želi prenehati zaradi očitkov okolice, in ne zaradi sebe, ne moremo tako uspešno spremeniti vzorcev, kot pri tistemu, ki je motiviran zaradi sebe.

 • Mit št. 12 - Ko bom v hipnozi, bom izgubil občutek za vse kar se dogaja okrog mene in se ne bom spominjal ničesar

  Hipnoza ni stanje nezavestnega spanca, ampak stanje povečane koncentracije. Pravzaprav v hipnozi bolje slišimo, čutimo, mislimo…. in smo tako fokusirani na notranje dogajanje, da nas zunanje dogajanje ne zanima preveč. Biti v hipnozi je večinoma tako prijetno, da ljudje ne želijo (še) »ven«, bi pa nemudoma odprli oči in prekinili hipnozo, če bi se zgodilo kaj nujnega v njihovi okolici.

 • Mit št. 13 - Ne morem biti hipnotiziran, ker imam preveč močan in discipliniran um

  Nasprotno, močnejša ko je volja, globlje lahko greste v hipnotično stanje.

  Hipnoza je naravno stanje učenja in koncentracije in je tisto, ki pripada vsem nam – tako 'šibkim' kot 'močnim' umom. Vsi doživljamo »dnevno hipnozo« med dobrim filmom, vožnjo po monotoni avtocesti…

  Skoraj vsakdo lahko doseže določeno stopnjo hipnoze, z možno izjemo ljudi, ki imajo hujše duševne motnje ali bolezni.

 • Mit št. 14 - Hipnoza izvira iz ``Črne Magije`` ali pa je ``Nadnaravna``

  Dejstvo: Hipnoza je povsem naravno stanje, ki je tudi podrobno znanstveno raziskano. Hipnoterapevti nismo jasnovidci ali vedeževalci z nekimi ``posebnimi močmi``. Hipnoterapija ima temelje v dolgih letih kliničnih raziskav s strani znanih psihologov kot so dr. Sigmund Freud, dr. Carl Jung, dr. Milton Erickson, dr. John Kappas in mnogih drugih zdravnikov, psihologov, psihiatrov ...