O besedi hipnoza

Besedo samo je skoval škotski zdravnik Dr. James Braid, v devetnajstem stoletju. Pred tem je »proces« bil znan pod imenom živalski magnetizem ali mesmerizem. Med raziskovanjem sem ugotovil da se ljudje ob besedi hipnoza prestrašijo, večina pojem povezuje z odrsko hipnozo, ki je bolj šov kot hipnoza in je nasploh odgovorna za veliko mitov, ki se jih predpisuje hipnozi.

Predvidevam da je tudi zaradi tega vedno več tehnik ki so nedvomno del hipnoze, vendar jim strokovnjaki in avtorji dajo drugačna imena:

Avtogeni trening, kreativna vizualizacija, zdravilna moč domišlije, progresivna relaksacija, hipnoanaliza, avtosugestija, moč predstave, vodena meditacija so najpogostejša imena za tehnike ki imajo vse značilnosti transa.

Pri tem me ne moti to da uporabljajo drugo besedo, nenezadnje beseda hipnoza ni najbolj primerna saj izvira iz besede hypnos, ki je bil grški bog spanja, hipnoza pa ni spanje. Mislim pa, da vse skupaj povzroča pri ljudeh zmedo in obenem dela krivico hipnozi, ohranja tabuje in strah pred verjetno najstarejšim psihoterapevtskim delovanjem.