Kaj je avtohipnoza ali samohipnoza?

Avtohipnoza je tehnika, ki omogoča posamezniku, da se sam spravi v stanje hipnoze. S pomočjo sugestij, ki si jih sam daje, pa lažje doseže želeni cilj.

Po nekaj srečanjih, ko posameznik doseže že res globoko stanje hipnoze, lahko hipnoterapevt nauči posameznika samohipnoze. Od tu dalje si lahko posameznik, ki smo ga naučili avtohipnoze, sam izreče željene sugestije in se nato hipnotizira. Velikokrat se tehnika uporablja tudi tako, da si posnamete nekaj sugestij in jih nato predvajate, ko se hipnotizirate.

Enostavna, naravna, učinkovita.

Samohipnoza v praksi daje odlične rezultate. Omogoča umiritev uma in globoko telesno sproščenost, kar pozitivno vpliva na dvig imunskega sistema in notranji mehanizem samozdravljenja.

Samohipnoza je najbolj enostaven, naraven in direkten način komuniciranja z našo podzavestjo. Z vajo postane ta dostop vse lažji, in zavestno vplivanje vse bolj učinkovito. V procesu samohipnoze se povežemo z globino naše podzavesti, ki je naše Sebstvo. Prav zato se v tem stanju zavesti dogajajo globoki transformativni in zdravilni procesi, na vseh nivojih.

Učinkovitost in uporaba.

V praksi se je samohipnoza pokazala za zelo uspešna pri:

  • dvigu samozavesti, prenehanju kajenja in ostalih odvisnosti,
  • zmanjšanju telesne teže, kontroli stresa, hitrejše in boljše učenje,
  • izboljšanju samopodobe in spomina,
  • doseganju boljših športnih dosežkov in koncentracije,
  • pretiranih čustvenih odzivih na določene osebe ali življenjske situacije,
  • občutku zadovoljstva in harmonije,
  • fizičnih bolečinah,
  • poglobitve meditacije in pri osebni rasti…

Samohipnoza v medicini.

avtohipnoza

Bolniki, ki so bili podvrženi operaciji srca, so pokazali nižjo stopnjo depresije in utrujenosti po učenju tehnik samohipnoze. Študija pri otrocih z rakom je pokazala manj anksioznosti in vedenjskih stisk, povezanih z operacijo, po učenju samohipnoze.

Bolniki z multiplo sklerozo (MS) so poročali o nižjih stopnjah kronične bolečine po učenju tehnik samohipnoze kot tisti, ki niso. Nadalje je študija pri otrocih pokazala, da je funkcionalna bolečina v trebuhu izginila v treh tednih po eni sami seji samohipnoze.

Pri otrocih in mladostnikih je trening samohipnoze zmanjšal pogostost tenzijskih glavobolov . Druga študija pri odraslih je pokazala dolgotrajno zmanjšanje bolečine pri glavobolu zaradi samohipnoze.

Pri odraslih s težavami z dihanjem v mirovanju je ena sama vadba samohipnoze odpravila simptome pri 13 od 16 bolnikov v enem mesecu .

Pokazalo se je, da lahko bolniki z IBS izboljšajo simptome IBS kot zlati standard eliminacijske diete z nizko vsebnostjo FODMAP.

Enostavno ni področja v življenju, kjer si s samohipnozo ne bi mi mogli pomagati. Najlepše pri tem je, da to lahko storite kadarkoli hočete doma, v službi ali kjerkoli drugje. Pogoj je le čas in miren prostor.

Samohipnoza ali osebna hipnoterapija?

Samohipnoza ima številne prednosti. Je popolnoma prenosen in s prakso se boste morda lahko zelo hitro spravili v stanje osredotočene sprostitve.
Vendar pa je učenje lahko zahtevno, zlasti sposobnost sprostitve in osredotočanja uma, medtem ko si daje navodila. Zaradi tega se veliko ljudi odloči za osebno hipnoterapijo.

Hipnoterapija je preprosto dejanje uporabe hipnoze kot terapevtskega sredstva, na primer za lajšanje bolečine, tesnobe ali nespečnosti. Usposobljeni hipnoterapevt vas bo popeljal skozi podoben postopek kot zgoraj in vam dal pozitivne predloge za izboljšanje vaše posebne skrbi.