Športna hipnoza lahko izostri športnikovo osredotočenost in izboljša zmogljivost oz. prepreči padec.

Ta mentalna vaja uspeha lahko daje športniku mentalno prednost v pravi konkurenci.

Športni psihologi prav dobro vedo, da je le malo šampionov v nekem športu, katerih trening ne bi vseboval tudi psihološke priprave. V njo velikokrat vključujejo hipnozo ali avtohipnozo vsaj v obliki progresivne relaksacije, avtogenega treninga ali kreativne vizualizacije.

integrapija_sportna

Športna hipnoza je dobro varovana skrivnost, ki jo uporabljajo številni znani zvezdniki in športniki.

Dolgo časa se je delovanje hipnotizerjev med športniki prikrivalo, saj jim je omogočalo konkurenčno prednost.

Les Cunningham pa je prekinil to zaroto molka z objavo knjige Hypnosport. V njej lahko med drugim zvemo, da je bilo na olimpijskih igrah v Melbournu leta 1956 v ekipi tedanje Sovjetske zveze kar 11 hipnoterapevtov.

Michael Jordan je verjetno eden največjih zvezdniških športnikov, ki je v svoje treninge in rutine pred tekmo vključil hipnozo. Pred vsako tekmo je vadil hipnozo, da bi izkusil lasersko oster fokus in povečano mentalno vzdržljivost. Njegova ekipa je videla uspeh, ki ga je doživljal, in se odločila vključiti tudi hipnozo v svoje rutine, kar jim je na koncu dalo boljše možnosti, da premagajo svoje nasprotnike.

Tiger Woods je začel eksperimentirati s hipnozo pri trinajstih letih, ko je iskal način, kako pomiriti svoje živce in um, preden se je odpravil na igrišče, da bi odigral tekmo. Verjame, da mu je hipnoza izjemno pomagala, saj je lahko popolnoma osvobodil svoj um pred pritiskom in skrbmi, hkrati pa mu je omogočil, da je motnje čim manjše. Z zvesto vadbo hipnoze se je lahko osredotočil in osredotočil na svojo igro vsakič, ko je igral.

Športnik, ki uporablja hipnozo, usposobi svoj um, da razmišlja in se osredotoči na natančen način, kot ga potrebuje, da lahko deluje po svojih najboljših močeh.

Sproščeno stanje spodbudi večino drugih uporab hipnoze, kot je npr. vizualizacija, krepitev ega, postavljanje ciljev, zniževanje bolečine in nadzorovanje vzburjenosti in osredotočenja. Ko sta sproščena tako telo kot um, je športnik bolj dojemljiv za predstavo popolnega nastopa, za sprejem sugestij, za postavljanje primernih ciljev in za vplivanje na idealne nivoje vzburjenja. Poleg sugestij, ki jih športnik dobiva med sproščenim stanjem, pa je tudi sprostitev sama po sebi pomembna.

Stanje sproščenosti ni stanje mlahavosti

Moramo se zavedati, da je pojem sproščenosti, ko ga povezujemo s stanjem, kako naj bi se športnik počutil, ko izvaja nek šport, lahko zavajajoč. Želena sproščenost ni »stanje mlahavosti« ali stanje, kakršen izgleda športnik, ko je v transu. Sproščen športnik čuti moč in kontrolo nedotaknjeno s strani napetosti, njegovo gibanje pa je tekoče in gladko.

Nekateri športniki opisujejo to stanje kot biti »in the flow« oz. doživeti občutek »preplavljanja«. Hipnoza in vizualizacija lahko pomagata športniku doseči to stanje zmogljivosti.

Čeprav je vizualizacija že dolgo del trening rutine športnika, je prispevek hipnoze pri ojačevanju intenzivnosti vizualizacije skoraj nepriznan. Ljudje pogosto izvajajo vizualizacijo, ko niso v transu, vseeno pa je vizualizacija v transu bolj jasna in močna.

Dodatna prednost vizualizacije v transu je ta, da lahko subjekt upočasni realnost. Zmožnost popačenja realnosti, v našem primeru časa, je ena izmed lastnosti transa. Popačenje časa se je pokazalo učinkovito pri perfekciji dejavnosti, ki jih športnik ne more vaditi počasi (skok v vodo).

Hipnoza je pomembna pri ustvarjanju zdravilne moči športnika in ugotavljanju psihičnih dejavnikov pri poškodbah, ki na prvi pogled delujejo strogo fizičnega izvora. V hipnozi so nezavedni in skriti motivi bolj na razpolago strokovnemu terapevtu, kateri jih lahko odkrije v športniku. Včasih lahko simptom še kar traja, čeprav smo odstranili že vse vzroke zanj. To nakazuje, da je problem globji in ponavadi bolj psihične narave, kot kaže na prvi pogled. Nategnjene mišice in odrgnine, ki so stalnica v skoraj vsakem športu, so jasno fizičnega vzroka. Še vedno pa lahko uporabimo hipnozo za pospešitev samozdravljenja športnika. V transu lahko subjekt nadzoruje določene funkcije, ki jih smatramo kot zavestno nenadzorovane.

Kako hipnoza (trans) vpliva na vizualizacijo?

Rezultati raziskav kažejo, da je hipnoza sposobna povečati subjektivno intenzivnost vizualizacije v več senzoričnih dimenzijah, v različnih športih in v situacijah, ki vključujejo vadbo, opazovanje nastopov drugih in tekmovanje. V transu so športniki videli, slišali in začutili situacijo bolj živo in so bili bolj čustveno vključeni. Ta rezultat verjetno ni presenetljivo za tiste, ki poznajo hipnozo. Presenečenje je, da tako malo športnikov sprejme prednost tega pojava.

vizualizacija

Izboljšajte svojo učinkovitost

Športniki lahko uporabijo številne značilnosti hipnotičnega transa, da izboljšajo svojo učinkovitost. Tehnike olajšajo učenje novih informacij ki jih je mogoče uporabiti v tekmovanju, zagotavljajo splošno sprostitev za izboljšanje uspešnosti in pomaga pri rehabilitaciji poškodb ali bolečin.

Značilnosti, ki jih imajo te tehnike skupne, vključujejo sprostitev, sugestivnost, koncentracija, domišljijske sposobnosti, testiranje resničnosti, delovanje možganov, avtonomni nadzor in placebo učinek.