Namenjeno je posameznikom, parom, družinam in skupinam, ki se soočajo z osebnimi stiskami ter težavami v medosebnih odnosih, in vsem, ki si želijo nadaljnje osebnostne rasti ter razvoja.

Svetovanje se osredotoča predvsem na sedanjost in prihodnost strank, na preteklost pa le v tolikšni meri, kolikor je to potrebno za samo razumevanje problema, ki se kaže v tukaj in zdaj.

Psihosocialno svetovanje ne vključuje hipnoze in dela v transu. Pri psihosocialnem svetovanju posameznik raziskuje, ozavešča in rešuje svoje probleme na različnih področjih življenja.

Psihosocialno svetovanje lahko poteka v živo, po telefonu, preko e-pošte ali spleta.

Pri tem psihosocialno svetovanje ne pomeni dajanja nasvetov, temveč gre za usmerjanje preko različnih vprašanj, s katerimi se posameznik nauči spoprijemati s trenutnimi in prihodnjimi izzivi.

Psihosocialni svetovalec lahko pomaga pri soočanju:

  •  z neizogibno situacijo (npr. izgubo bližnjega),
  •  doseganju pozitivne spremembe (npr. osebnostna rast),
  •  razvijanju strategij spoprijemanja (npr. s stresom),
  •  reševanju medosebnih težav (npr. prepira s prijateljem)
  •  prevzemanjem nadzora nad lastnim življenjem.

Svetovanje v gibanju

Svetovanje v gibanju pomeni svetovalno delo na prostem (ang. outdoor ali walk and talk therapy), stran od zaprtih prostorov, elektronike in pomanjkanja zraka. Svetovanje v gibanju je v Sloveniji novost, v tujini pa uveljavljena metoda dela. Ugodno vpliva na telesno pripravljenost, zmožnost razmišljanja in sprostitev. Posebej primerna je za vse, ki bi radi skrb za svojo osebnostno rast in dobro počutje združili s telesno aktivnostjo na svežem zraku, za tiste s prekomerno telesno težo in vse, ki se soočajo z napetostjo ali depresijo. Fizična aktivnost dokazano izboljšuje psihično kondicijo.